Welkom // De Piet van Meintjes hoeve

Wie op zoek is naar de Piet van Meintjes Hoeve komt uit bij de familie Denissen in het buurtschap Heukelom bij Tilburg. De boerderij is gebouwd in 1913 en werd bewoond door de ongehuwde mevrouw Pietje Denissen, in de volksmond “Piet van Meintjes” genoemd. De Piet van Meintjeshoeve is een gemeentelijk monument.


Piet van Meintjes hoeve-achtergrond & historie collage

De liefde voor de koeien en het boerenleven staan centraal op deze boerderij, alsmede het delen en overdragen hiervan. Met regelmaat worden op de Piet van Meintjes Hoeve in het kader van 'Klasseboeren' basisschoolklassen ontvangen. De kinderen beleven en leren er veel; over het verzorgen van dieren en gewassen, over de vraag waar ons voedsel vandaan komt, over de natuur, over samenwerken en over het eigen lichaam.

Sinds een jaar of zeven worden er ook uiteenlopende groepsactiviteiten en arrangementen aangeboden voor bedrijfs- of familie uitjes. Onder andere boerengolf, boerenmeerkamp en een melkclinic, waarbij je als groep de koeien leert melken, worden aangeboden. 

Daarnaast is de kapsalon van (vrouw) Lonneke Denissen, Sa Lonneke,  in de boerderij gevestig én kan er écht verse melk getapt worden bij de eigen melktap en verkopen we onze eigen, lokaal geproduceerde zuivel via www.desmaakvanhier.nl.

Naast de passie-gedreven behoefte het leven op de boerderij te delen, speelt er ook een belangrijke financiële factor. De koeien krijgen veel liefde en komen veel buiten, maar leven in verouderde stallen, nog dezelfde als op onderstaande luchtfoto uit 1983. De melkveehouderij staat al jaren sterk onder druk. 'Verdubbelen of verdwijnen' is het credo. 

Verdubbelen wil de familie Denissen niet. Verdwijnen al helemaal niet. En dus ging boer Rob op zoek naar een alternatief. Op zoek naar samenwerking met andere ondernemers, nieuwe bedrijvigheid, op weg naar een boerderij waar koe én mens een goed leven kunnen leiden. In het najaar van 2013 won hij met zijn 'Zij-aan-Zij op de boerderij" concept de Dragon's Den bij 'Agri Meets Design', tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (klik hier voor meer informatie).

Samen werken aan een Open Source Boerderij

”Ik heb op mijn boerderij veel te bieden voor andere ondernemers, denk hierbij bijvoorbeeld aan ruimte, stal, koeien, melk, mest en klimaat. Ik wil graag een community van bedrijvigheid op mijn bedrijf...  Ik wil een circulaire economie op onze boerderij door verbinding aan te gaan. De producten die hieruit ontstaan, kunnen we vervolgens weer afzetten in het lokale bedrijfsleven."

Sindsdien bouwt hij aan een community die op zijn domein  een nieuwe, eigen circulaire economie kan en wil opzetten. Lees hier meer over zijn visie op de Piet van Meintjes Hoeve 2.0 Wij nodigen iedereen uit mee te dromen en mee te doen! Wilt u meer weten over de educatieve programma's of de groepsactiviteiten op de Piet van Meintjes hoeve? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

 Piet-van-Meintjes-hoeve-1971.png
Piet-van-Meintjes-hoeve-1983.png
 Piet-van-Meintjes-hoeve-2014.png
De koeien van boerderij de Piet van Meintjeshoeve
De koeien van boerderij de Piet van Meintjeshoeve
Rob Denissen bij zijn Piet van Meintjeshoeve
Welkom bij boerderij de Piet van Meintjeshoeve
De stallen van melkveehouderij de Piet van Meintjeshoeve
Het erf van melkveehouderij de Piet van Meintjeshoeve
Presentatie Agri Meets Design
De melktap van melkveehouderij de Piet van Meintjeshoeve
Groepsactiviteiten (boerengolf) bij boerderij de Piet van Meintjes Hoeve