Ons programma

Even voorstellen

U bent het hele jaar op dinsdag, woensdag en donderdag met uw klas welkom op ons melkveebedrijf de "Piet van Meintjes Hoeve" in Heukelom. Wij, Rob en vader Jeff Denissen ontvangen u graag op ons gezinsbedrijf met ongeveer 75 koeien. We melken de koeien twee keer per dag en er worden natuurlijk regelmatig kalfjes geboren. De kinderen uit de groepen van de onderbouw leren bij ons hoe je omgaat met dieren, waar de melk vandaan komt, hoe het voelt als een kalfje drinkt. Niet alleen door het uit te leggen, maar door het zelf echt te beleven.

"Ik wist niet dat een kalfje zo hard op je vingers kan zuigen"

Het is ook mogelijk om, in samenwerking met school, voor de kinderen uit de bovenbouw een programma op maat samen te stellen dat inspeelt op de lesstof die op dat moment wordt gegeven. Bijvoorbeeld in het kader van biologie: de anatomie van de koe of de kringloop vanaf het moment dat een koe melk gaat geven. Op www.zuivelonline.nl is veel lesmateriaal beschikbaar.

Klasseboeren; belevend leren op de boerderij

Programma

Na een welkomstwoord van Jeff (waarbij we iets vertellen over Piet van Meintjes, geboren in 1889) gaan de kinderen kijken naar de jongste kalfjes. Daarna gaat de groep naar de melkkoeienstal. Hier leggen we uit wat en hoe de koeien eten, hoe we de koeien verzorgen, wanneer en waarom ze naar buiten gaan, etc. Hier kunnen de koeien gevoerd of geaaid en geknuffeld worden wanneer de kinderen dat durven.

Vervolgens gaan we naar de melkstal en het melklokaal. Hier zien de kinderen hoe de melk van de koeien in de tank en daarna naar de fabriek gaat. Door zelf te voelen, ruiken, zien en door vragen te stellen, weten de kinderen waar de melk vandaan komt, wat er gebeurt met de mest, hoe de boer omgaat met zijn dieren en waarom dit zo belangrijk is. Na afloop krijgen de kinderen en hun begeleiders een versnapering en een drankje. 

Een bezoek aan onze boerderij is meer dan alleen een uitstapje! U bent van harte welkom op onze boerderij met uw klas. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken!

Koeien in de wij- bij Piet van Meintjeshoeve
De koeien van de Piet van Meintjes Hoeve
Welkom bij boerderij de Piet van Meintjeshoeve
Koeien melken - Piet van Meintjeshoeve Brabant